Startpagina > Onderzoek... > Verband tussen diabetes en andere ziekten

Verband tussen diabetes en andere ziekten

Onderzoek naar verband tussen diabetes en andere aandoeningen (© Universiteit van Winsconsin)

Diabetes komt vaak voor in combinatie met andere ongeneeslijke ziekten. Blijkbaar heeft insuline veel meer invloed op ons lichaam dan onderzoekers eerst dachten.

Het was al bekend dat 1 op 20  mensen met diabetes type 1 ook coeliakie hebben. Nu ontdekte wetenschappers van Cambridge en Londen dat diabetes type 1 en coeliakie een gezamenlijke genetische oorsprong hebben. Aan het genetisch onderzoek deden ongeveer 20.000 mensen mee. Een aantal proefpersonen had diabetes type 1, coeliakie of beide aandoeningen. Daarnaast namen er ook gezonde proefpersonen deel aan het experiment.

“Diabetes komt vaak samen voor bij een andere auto-immuunziekte, zoals bij coeliakie en schildklieraandoeningen”, zegt endocrinoloog prof. dr. Ann Mertens van het Universitair ziekenhuis in Leuven.

Afweersysteem

Bij diabetes valt het afweersysteem de cellen die insuline maken aan. Het afweersysteem bij coeliakie start telkens als er gluten in de dunne darm komen. De onderzoekers denken dat deze afweerreactie het genetische kenmerk is tussen beide ziekten. Mogelijk veroorzaakt bepaalde voeding deze afweerreactie, maar daar gebeurt nog onderzoek naar.

Schizofrenie

Een verstoorde insulinetoevoer in de hersenen kan leiden tot schizofrenisch gedrag. Dat werd ontdekt tijdens een muizenstudie van het medisch centrum van de Amerikaanse Vanderbilt Universiteit. Volgens Amerikaanse endocrinoloog Dr. Kevin Niswender hebben diabetespatiënten verhoogde humeurwisselingen en andere psychologische aandoeningen.

Volgens hem is het mogelijk dat diabetespatiënten hierdoor hun diabetes slecht verzorgen. Ook prof. dr. Mertens deelt deze mening. “Hoe stabieler het leven en de geestestoestand van de patiënt is, hoe beter zijn suikerregeling is”, zegt Mertens.

About these ads
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

%d bloggers op de volgende wijze: